Jediný festival všech VOC sdružení v České republice!

V sobotu 17. června se uskuteční 2. ročník národní přehlídky vín originální certifikace FESTIVAL VOC VÍN 2023. Událost, která si dala za cíl ještě více přiblížit myšlenku apelačního systému VOC a jednou za rok tato vína nabídnout k přechutnání na jednom místě formou open-air degustace i s bohatým doprovodným programem.

Přijďte se podívat na tuto ojedinělou degustaci. Poznáte nejen jedinečné vinařské regiony, ale ochutnáte i nejtypičtější podoby vín z těchto často krát jen velmi malých regionů. Představí se všech 12 aktivních sdružení, která tato vína vyrábí. Těšit se můžete na 120 vín, příjemné prostředí zámeckého parku s posezením stylově na paletách anebo si můžete udělat piknik s přáteli na dece. „Ve spolku VOC Bzenec jsme přemýšleli, jak milovníkům vína ještě více přiblížit myšlenku vín originální certifikace. Pod zkratkou VOC si totiž můžete představit cokoli anebo taky vůbec nic. Uznáváme, nezní moc sexy. Je tedy na nás vinařích, abychom ji vysvětlovali a není lepší cesty, než pozvat všechna VOC sdružení a ukázat vína na jednom místě, kde to návštěvníci snad pochopí sami.“ upřesňuje Rastíno Janovíček z pořádajícího spolku VOC Bzenec.

Letos se koná již druhý ročník této přehlídky. Díky příjemnému a prostornému zámeckému parku, který nabízí spoustu místa jak na stánky jednotlivých spolků, tak i na posezení na sluníčku či ve stínu, je atmosféra takové degustace doslova neopakovatelná. Navíc stejně jako vloni i tentokrát je součástí akce i občerstvení jako burgery, sýry, uzeniny, ale třeba i v podobě křupavých červíků a zmrzliny z vína. Zámecké zahradě jako hudební doprovod nejvíc sluší živá jazzová kapela, která dokonale podtrhne příjemnou atmosféru akce. „Letos jsme nově do doprovodného programu zařadili i dvě řízené degustace VOC spolků, které prostřednictvím svého zástupce a vždy 2 svých vín představí jednotlivé spolky a typické charaktery jejich vlajkových odrůd. Tyto se odehrají v klidném prostředí degustačního sklepa Zámeckého vinařství Bzenec a vzhledem k tomu, že je jeho kapacita omezená, je dobré si svoje místo rezervovat raději dopředu.“ dodává Janovíček.

Na akci se neplatí žádné vstupné, pouze si zakoupíte degustační skleničku a tolary, kterými se platí u jednotlivých stánků. Lze však zakoupit i skleničku s neomezenou degustací a ještě více si zpříjemnit a užít akci. Další možností je celý balíček i včetně ubytování. Partnerem akce je Nadace Partnerství a je také podporována Vinařským fondem ČR.

Vína originální certifikace (VOC) jsou specifická tím, že hrozny, ze kterých jsou tato vína vyrobena, pocházejí výlučně z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu. Vinaři sami vyberou vinařské trati, které jsou pro výrobu VOC nejvhodnější. Tento přísný výběr poloh s originálním půdním složením dává vínům jedinečné vlastnosti. Do systému VOC jsou zařazeny nejtypičtější odrůdy daného vinařského regionu. Vinaři sami si v rámci sdružení vína hodnotí, ověřují původ hroznů a charakter vyráběných vín. Označení vín VOC existuje souběžně s tzv. germánským systémem dělení vín na jakostní, jakostní s přívlastkem atd. Označení VOC je obdobou apelačních systémů užívaných v jiných vinařských zemích, jako je Francie (AOC), Itálie (DOC) či Rakousko (DAC). Zatímco germánský systém vyvozuje kvalitu vína především z cukernatosti hroznů, apelační (románský) systém se soustředí na představení maximálních možností dané odrůdy v místě jejího pěstování.

Více o Festivalu VOC vín 2023, předprodeji a registraci na řízené degustace se dozvíte na: www.festivalVOC.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína