Svěží bubliny do růžového vína

Okouzlující barva, jiskra, bohatá vůně, hebká chuť… ano, ano, to k našemu růžovému vínu neodmyslitelně patří, a proto ho taky milujeme. Ale když se vedle toho na jazyku rozjedou malinké bublinky oxidu uhličitého, dostává víno nový náboj, dynamiku, radost, dravost, svěžest… chuť naplno si užívat.

zaperlíme

Pozdní jaro a hlavně pak léto si o bublinkovou nálož vysloveně říká. Slunce svítí a hřeje a i u vína volá po lehkosti a svěžesti vinného střiku ideálně růžového střihu. Moravské a česká rosé jsou do střiku fantastická, protože mají vůni i chuť po ovoci a květinách, která si s perlením skvěle rozumí, a když mají navíc ještě trochu zbytkového cukru, vykouzlíme z nich super jednoduchý, ale vynikající drink.

Připravit vinný střik není naprosto žádná věda, ale stejně tak jako u jednoduchých receptů v kuchyni bezezbytku platí, že čím míň surovin máte, tím kvalitnější by měly být. Nic vám zkrátka neodpustí. To neznamená nutně, že je potřeba dělat střik z drahých vín, ale když nebude samotné víno nic moc, tak z něj dobrý střik určitě nevykouzlíte. Takže Morava nebo Čechy to jistí.

Ideální poměr vína a vody je 1:2, ale záleží na chuti každého, zda chce střik silnější, nebo naopak. Jen to ale s vodou nepřehánějte. Víno není sirup a ve větším množství vody se začne vytrácet jeho vůně, chuť i charakter.

Růžové střiky jsou pohodové pití, které zpříjemní mnohé příležitosti a dokonale doprovodí jarní a letní aktivity i chvíle zasloužené neaktivity.

zaperlíme

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína