Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami

Stálice letních dní a večerů. Osvěžující cuketový krém podávejte teplý nebo studený, příjemnou pikantnost mu dodají rukola, ředkvičky a domácí petrželový olej. Svěže zelené barvy dosáhnete krátkým povařením cukety se slupkou.

VÍNO ve sklence a na talíři
VÍNO ve sklence a na talíři

4 porce

příprava 45 minut

Ingredience 

Polévka

2 šalotky nebo 1 cibule

1 stroužek česneku

1 střední brambora

2 lžíce olivového oleje

1 snítka tymiánu

½ lžičky kuliček černého pepře

2 kuličky nového koření

100 ml suchého bílého vína

2 cukety (500 g)

1 l zeleninového vývaru

100 ml smetany ke šlehání

1 svazek ředkviček

2 hrsti rukoly

sůl

Olej

1 hrst hladkolisté petržele

8 lžic extra panenského olivového oleje

Postup 

Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké

plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.

V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory,

tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.

Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.

Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.

Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.

 Víno

Vhodné víno:

Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.

Zdroj: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína