THAYA vinařství, spol. s r.o. - Vinařství roku 2022 - vítěz kategorie střední vinařství

Kategorie střední vinařství (produkce od 50.001 až 250.000 l/rok)

Vinařská podoblast: Znojemská

Obec: Havraníky

THAYA vinařství se nachází na okraji obce Havraníky na Znojemsku. Nově vybudovaný areál vinařství neslouží jen pro výrobu vína, ale pro zákazníky nabízí kompletní služby vinařské turistiky jako je hotel a restaurace. Základní filozofií vinařství je respekt k přírodě̌ a úcta k regionu, proto v jejich názvu najdete řeku Dyji – německy Thaya.

Ve vinařství si velmi dobře uvědomují, že základem pro výjimečné víno je kvalitní vstupní surovina. V současné době hospodaří vinařství na 105 ha vlastních vinic. Vinice se nachází v katastru pěti vyhlášených vinařských obcí ve Znojemském regionu. Jedná se o obce Hnanice, Šatov, Havraníky, Vrbovec, Dyjákovičky. Vlastní hrozny jim dávají výhodu a náskok v kvalitě. V THAYA Vinařství moc dobře totiž vědí, že kvalitní a zdravý hrozen je důležitým aspektem při výrobě vína nejvyšší kvality. Vinice jsou obhospodařovány ve vyšším stupni integrované produkce a část vinic je v ekologickém režimu. Na vinicích se snaží o šetrnou práci v symbióze s místními přírodními podmínkami. Klade se důraz na nižší výnos na keři a zároveň snaha o stabilní úrodu bez výkyvů. Tyto kroky pomáhají dlouhověkosti révových keřů, které tvoří obrovský potenciál pro velká vína.

Vinařství THAYA se při výrobě vína snaží zachovat tradiční postupy a zároveň víno zušlechťovat technologiemi 21. století. Dále se snaží pracovat co možná nejšetrněji, do vína nezasahovat a spíše ho v podstatě vést za ruku po jeho cestě. Při výrobě pracují rádi s různými typy nádob. Nerezové tanky používají pro základní a svěží řady, nevyhýbají se i vinifikaci v betonových tancích a klíčové pro prémiové řady vín je použití různých dřevěných sudů. Těch používají různé velikosti, typy pálení a délky sušení dřeva, aby dosáhli optimálního výsledku pro svá vína.

O celý proces výroby se ve Vinařství stará Jakub Smrčka, který se stal Enologem roku 2021. V roce 2020 se jejich Pinot Blanc 2018 stal absolutním vítězem Salonu vín.

www.vinarstvithaya.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína