Česká republika bude mít znovu prostor na ProWein!

Veletrh Prowein 2023 se bude konat ve dnech 19.- 21. 3. 2023.

V roce 2023 se uskuteční už 29. ročník a opět se představí více než 6000 vystavovatelů ze 60 zemí světa a to dokonce ve 13 halách! Po “loňské” pauze budou opět ve velkém vystavovat JAR, Nový Zéland i Austrálie. V roce 2022 i přes COVID navštívilo veletrh přes 38 000 návštěvníků ze 145 zemí. Jen pro zajímavost - první ročník v roce 1994 začínal s 321 vystavovateli a v roce 2019 před pandemií byl veletrh na absolutním vrcholu s 6 900 vystavovateli a 61 560 návštěvníky ze 143 zemí. 

Po několikaleté neúčasti ČR, jsme velmi rádi, že se nám po dlouhém vyjednávání podařilo přesunout se z “waiting listu” a získat prostor pro národní expozici.

Pro tento rok nám byla nabídnuta plocha 42 m2, nabídku jsme přijali a budeme se snažit této příležitosti co nejvíce využít, pokud se účast osvěčí, budeme chtít plochu rozšiřovat. Náš stánek bude v hale č. 4, která je zaměřená na lokální producenty a Švýcarsko. Hala 5 je pak celá rakouská. Budeme tedy umístěni mimo vystavovatele ze střední a východní Evropy, která je v letošním roce trochu upozaděná v hale 12. Uvidíme, jak se nám tato pozice osvědčí. 

Umístění stánku je vyobrazeno zde. 

Vzhledem k malému prostoru, nebudeme nabízet prezentační místa jednotlivým vinařstvím, ale utvoříme společnou degustační zónu. Ta bude každý den obsluhována pracovníky NVC a také vybranými zástupci ze zúčastněných vinařství, tak aby se průběžně vystřídali všichni (připravíme rozvrh). Prostor pro individuální obchodní schůzky tak bude omezen, ale bude, i proto je účast vinařů silně doporučená. 

Aby byl výběr vín co nejreprezentativnější, budeme požadovat splnění objektivních proexportních kritérií (viz dokumenty ke stažení) a kvalitu vín také zhodnotíme ve slepé degustaci. Zóna bude pro jasnější komunikaci k dovozcům a sommelierům rozdělená dle vinařského stylu na:

  1. Bubbles & Natural - Naturální (bez vybraných odrůd) a šumivá
  2. Local Darlings - Lokální - Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Pálava, Frankovka, Svatovavřinecké
  3. The Internationals - Světové - Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské modré

Kdo se může přihlásit: 

  • vinařství nebo společnost prezentující vína z hroznů pocházejících pouze z ČR 
  • vinařství nebo společnost, která splní proexportní kritéria a podmínky v čestném prohlášení (příloha)
  • vinařství nebo společnost, která bude participovat příspěvkem na expozici

Jak budeme vybírat vinaře do expozice: 

  • Splnění kritérií dle dotazníku a čestného prohlášení
  • Slepá degustace 
      • Hodnocení proběhne v systému Elwis metodou slepé degustace. Degustátory budeme vybírat především z řad obchodníků s vínem se zkušeností se zahraničním obchodem.
      • Vybírat budeme vždy ve dvou cenových rovinách do €8 a nad €8 (exportní cena bez DPH) - nutné zadat cenu do Elwisu
      • V kategorii naturálních vín není cenové kriterium přihlášených vín
      • Každé vinařství přihlásí max 6 vín (z toho min. 2 vína pod €8 a 4 vína v kategorii brut/suché do 9gr/l), výsledky budou seřazeny dle průměru 4 nejlepších vzorků (minimálně 1 vzorek do €8 a 2 v kategorii brut/suché) Tato 4 vína od prvních 15 vinařství se budou prezentovat na stánku.  
      • Tzv. naturální vína mají svoji kategorii a budou hodnocena samostatně.
      • V případě nedostatku přihlášených vinařství bude navýšen počet vzorků od přihlášených vinařů.

Kolik to bude stát: 

Přihlašovací poplatek je stanoven na 25.000 Kč (bez DPH) za vinařství, v případě účasti 15 vinařství, za 4 vzorky.

Při menším počtu vinařství, bude navýšen počet vzorků a cena. (30.000 Kč při 5 vzorcích a 35.000 Kč při 6 vzorcích) - upřesníme po uzávěrce přihlášek.

Přihlašovat jednotlivé vzorky dle kategorií můžete zde (ELECTRONIC WINE SYSTEM (elwis.cz). Vyjádření i přihlášky prosíme do 5. Ledna.

Expozice na Prowein je velmi prestižní záležitostí, financování jednotlivých vinařů bude pouze menší částí, NVC bude na plochu žádat o dotaci z MZe a budeme také podávat projekt na Vinařský fond. Předpokládaný rozpočet je 930.000 Kč.

Další informace budeme postupně zveřejňovat na webu vinarskecentrum.cz



Na spolupráci se těší a případné dotazy zodpoví Klára Kollárová a Dáša Fialová

klara.kollarova@vinarskecentrum.cz

dagmar.fialova@vinarskecentrum.cz

Soubory ke stažení

Kritéria pro výběr vystavujících vinařství
pdf, 149117

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína