Jak na fantastický svařák? Základem je kvalitní víno, koření napárujte dle jeho charakteru

Každé roční období si můžeme zpříjemnit nějakým sezónním drinkem. Tím zimním je bezpochybně svařené víno. Proč ovšem zůstat jenom u klasické receptury, když máme tolik rozmanitých přísad? Jak si dokonale napárovat svařené víno s ostatními surovinami, radí Národní sommelierka Klára Kollárová. Na co ale nejvíce upozorňuje? Nepodceňujte volbu vína. I svařák si zaslouží to kvalitní.

Svařák

Když se řekne svařák, většině z nás se rozlije ve tváři blažený výraz a zasní se nad voňavým nápojem plným skořice, hřebíčku a badyánu. Svařené víno je u nás velmi oblíbené a je nedílnou součástí předvánočních trhů, kdy nás báječně prohřeje. Nicméně ruku na srdce – přemýšleli jste o něm jako o víně, které má své kvality? Napadlo vás někdy, že byste se odpoutali od jeho tradiční receptury? Že jsou třeba i jiné možnosti, čím ho obohatit? A že se do jeho chuti také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy, z níž je vyrobené?

„Svařák je mezi lidmi, kteří se zabývají profesně vínem, poměrně kontroverzním tématem. Na jednu stranu se tomu nevidím, ale na stranu druhou ho o to více považuji za zábavné. Může být zpestřením sommelierské práce,“ vysvětluje Národní sommelierka Klára Kollárová. „I se svařákem můžeme pracovat jako s pokladem, kterým nás obdařily naše vinice. Coby základ tedy volme dobré víno. Mělo by být suché a kvalitní, sladkost svařáku se totiž finalizuje množstvím rozvaru.“

Základem dobrého svařáku je rozvar, který si musíme připravit na bázi cukru a vybraného koření. Opatrně ovšem se skořici! Pokud jí bude příliš, bude v rozvaru dominovat její hořkost. V ideálním případě si vyzkoušejte poměr jednotlivých koření napřed v kombinaci s vínem. Pak už jenom zvolte správný poměr vína a rozvaru.

Jistě se shodneme na tom, že každé víno má nějaký charakter. Tudíž i se svařáky si můžeme poměrně barvitě vyhrát.

„Ovocnější vína jako frankovka nebo Modrý Portugal se dobře snoubí s klasickým kořením a s pomeranči. Vína s tříslovinou zase snesou i výrazné koření, jako je jalovec nebo rozmarýn a třeba také tmavé ovoce - ideální jsou sušené švestky,“ pokračuje zkušená sommelierka a ještě dodává své další postřehy na párování vína a surovin. „Na svařák se hodí také bílé víno. Zvolte aromatickou odrůdu jako tramín nebo muškát, použít můžete i Svatomartinské. Kombinujte se zázvorem a citronem, citronovou trávou nebo dokonce s větvičkami tymiánu. Pro plnější chuť můžete přidat i sušený ananas.“

Při přípravě svařeného vína můžete bezvadně experimentovat. Nebojte se přidávat i výraznější suroviny, které by vás třeba ani nenapadli. Co třeba taková vanilka, grep, nové koření, kmín, rybíz, pepř, bazalka, granátové jablko? Dá se s tím krásně vyhrát.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína