Světový duel vín letos ve znamení exkluzivních Ryzlinků

V sobotu 19. listopadu se v konferenčních prostorách Hotelu Amande v Hustopečích uskuteční již 12. ročník Světového duelu vín. Opět po roce se tak v pomyslném duelu utkají exkluzivní vína světa a vybraná vína z České republiky. Jedná se ale o nesoutěžní přehlídku vín, kde si každý milovník vína výsledný obrázek a hodnocení stanoví sám a za cíl si klade zejména rozšíření obzorů o vínech. Letos je pak hlavní důraz kladen na vína z odrůd Ryzlink rýnský a Chardonnay.

Světový duel vín

Zakladatelem a jedním z pořadatelů akce je hustopečský vinař a majitel prestižního butikového vinařství Miroslav Hrabal, který s kolegy již několik let objíždí proslulé vinařské oblasti po celém světě a díky svým bohatým kontaktům přiváží do Česka vína, ke kterým se běžný člověk jen tak nedostane.

„Při těch mnohdy náročných a dlouhých cestách potkávám úžasné lidi, kteří dělají poctivou práci často v podmínkách, které jsou s těmi našimi naprosto nesrovnatelné. Viděl jsem pěstovat révu ve skalách, v ohromných výškách, v oblastech extrémně suchých i horkých. Byl jsem svědkem ručního zpracovávání vína ve stoletých sudech i sklízení révy pomocí horolezeckých lan, protože vinice nebyla jinak přístupná. Z každého místa, která jsme navštívili, jsme pak přivezli to nejlepší, co nám místní ukázali, a i letos se těším na to, až to všechno budeme moci s návštěvníky Duelu společně ochutnat a pobavit se o tom, jaké víno se kde dělá a co bychom si z toho mohli odnést pro sebe,“ vypráví uznávaný odborník na vína Miroslav Hrabal.

Světový duel vín 2022

Přestože bude na Světovém duelu možné ochutnat desítky známých i neznámých odrůd, největší očekávání pořadatelé i návštěvníci vkládají do Ryzlinku rýnského a Chardonnay.

Největší očekávání se vkládá do Ryzlinku rýnského a Chardonnay

 „To jsou dvě odrůdy, které jsou každý rok nejvíce vyhledávané, a zcela právem. Jsem hrdý, že i letos se nám do Hustopečí podařilo sehnat nejlepší Ryzlinky z takových vyhlášených oblastí, jakými jsou německá Mosela, rakouské Wachau nebo švýcarský Graubinden. K nim dodáme i nejlepší vzorky z Bzenecka, od Pálavy či Kounicka,“ těší se Hrabal.

Akce probíhá za podpory Vinařského fondu a Svazu vinařů ČR.

Více o akci na webu města nebo ve FB události. Vstupenky možné zakoupit v předprodeji.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína