Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska

Brno (5. září 2022) – Třetí zářijovou sobotu se uskuteční výlet Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska a pokračuje tak podzimní sezóna cyklo a pěších výletů Krajem vína po Moravských vinařských stezkách. Návštěvníci se díky nim dostanou do různých koutů jižní Moravy a na výletě svěžími vinohrady i malebnými sklepními uličkami poznají místní kulturu a folklor. Celý seriál akcí koordinuje Partnerství, o.p.s., která také 5 z celkových 11 výletů přímo organizuje. Další výlet se koná  Kyjovsko v sobotu 1. října.

Na výlet mohou vyrazit jak cyklisté, koloběžkáři i pěší. Připravujeme tři trasy různých délek a obtížností, na všech návštěvníci najdou řadu zastávek na zajímavých místech,“ říká organizátorka akce Romana Tomášková, Partnerství, o.p.s. V těsné blízkosti historického města Znojma najdete nové a neokoukané cyklostezky a trasy, které vás zavedou na všechny světové strany. Znojemsko je krajem nejen vína, ale i přírodních krás. Ukážeme vám jeho rozmanitost v podobě drsnějších úseků skalních amfiteátrů, ale i více dostupnější nivní louky a vřesoviště, která jsou domovem mnoha endemických druhů fauny a flory. Během tour budete moci ochutnat místní speciality, burčák a vína přímo z rukou vinařů v tradičních vinných sklípcích.

Trasy budou mít spousty zastávek u vinařů nabízející tradiční dobroty k zakousnutí a u některých z nich zahraje i živá hudba. Těšte se na dobroty jako je chléb s domácí paštikou, škvarkovou nebo sýrovou pomazánkou, polévku s játrovými knedlíčky, domácí sekanou a bramborovým salátem v rodinném vinařství K96 Winery v Konicích. V Chrámu vína Romana Poláka se můžete těšit na prohlídku historického sklepu ze 17. století a na chléb s trhaným masem, domácí slaninádou a čerstvě praženou kávou.

Startovní místo je pro všechny stejné – začíná se ve venkovním areálu znojemského Louckého klášteru v sobotu 17. září od 9 do 11 hodin. Návštěvníci zde získají startovní balíček se startovním pasem a mapou tras. „Všechny trasy jsou značené i přímo v terénu barevnými směrovkami, takže se nikdo nemusí obávat, že by zabloudil,“ ujišťuje Romana Tomášková. Na jednotlivých zastávkách pak účastníci sbírají razítka do startovního pasu, který v cíli mohou odevzdat do slosování o ceny – například voucher na ubytování v penzionu s certifikací Cyklisté vítáni (www.cyklistevitani.cz), cyklodoplňky nebo vína regionálních vinařů. V cíli bude připravený doprovodný program v podobě -  cimbálová muzika Širúch, ochutnávka vín Znovínu Znojmo, a nabídka občerstvení z Gato production.

Startovní balíčky mohou návštěvníci kupovat online v předprodeji na e-shopu nebo v den akce přímo na místě. Termíny dalších výletů Krajem vína najdete www.vinarske.stezky.cz.

Více informací najdete na https://www.vinarske.stezky.cz/akce/Krajem-vina-Tour-de-burcak-po-vinarskych-stezkach

Kontakt:
Romana Tomášková, manažer seriálu akcí Krajem vína, romana.tomaskova@nap.cz, 775 490 125
www.vinarske.stezky.cz  I facebook.com/VinarskeStezky I instagram.com/vinarskaturistika
Partnerství, o.p.s. | Údolní 33 | 602 00 Brno

Soubory ke stažení

Tisková zpráva
docx, 15353
Plakát
jpg, 1548430

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína