3 největší vinobraní v Česku aneb Jak se slaví svátek vína

Vinobraní bývá největším svátkem vína jak pro samotné vinaře, tak pro milovníky jejich vín. Dříve to byla hlavně oslava úrody a sklizně mezi vinaři, ale postupem let se z ní stala lidová zábava doslova pro všechny a každoročně plní kalendáře většiny vinařských turistů. Každý má trochu jiný vkus, ale naštěstí si už lze vybrat mezi velkými i malými, tradičními i moderními, ve městech i na vesnicích, na Moravě nebo v Čechách. Než se dostaneme k těm menším a netradičním, přijměte pozvání na ta nejslavnější.

Vinobraní

Vinobraní se konají téměř ve všech vinařských obcích a městech a každé vinobraní je trochu jiné a něčím zvláštní. Existují ale tři, které se právem řadí mezi nejoblíbenější v republice a opravdu stojí za návštěvu. Jaké to jsou?

Znojemské historické vinobraní (9. – 11. září)

Vinobraní ve Znojmě je největší a spolu s tím Pálavským zároveň nejznámější v naší republice. Každoročně se sem sjíždějí desetitisíce návštěvníků, kteří si tuto velkolepou akci nechtějí nechat ujít. Čeká je tu velkolepá historická slavnost, rytířské turnaje, historické tržnice s ukázkami řemesel, vojenská ležení a bohatý kulturní program, který probíhá na několika místech. Na každém náměstí se něco děje a téměř všude lze ochutnat něco dobrého a zažít a vidět něco zajímavého. Návštěvníci se mohou zastavit nejen na hlavních scénách na Masarykově a Horním náměstí, kde vystoupí hvězdní umělci, ale také zavítat na Vinný trh, do uličky chudiny, nebo k rotundě sv. Kateřiny kde se koná regionální festival VOC vín. Základním pilířem historického programu je pak unikátní průvod krále Jana Lucemburského, který je lákadlem pro milovníky výpravných historických slavností. Jde o monumentální divadlo za účasti více než 450 kostýmovaných postav. V pátek tradičně za svitu pochodní projde městem průvod, zakončený ohňovou show na hlavní tribuně. Sobotní odpolední průvod graduje historickou scénou. Víno a burčák je k dostání nejenom u stánků a na různých degustacích, ale jsou otevřeny také desítky mázhauzů, kde rádi nalejí každému, kdo má na něco chuť.

Znojemské vinobraní

Pálavské vinobraní (9. – 11. září)

Pálavské vinobraní je tradiční festival vín, gastronomie a kultury s prestižní vinařskou soutěží a exkluzivním uměleckým programem ve městě vína v Mikulově. Patří mezi nejznámější a nejvíce navštěvované vinobraní. Oblibu si získalo nejen mezi lidmi žijícími v okolí, ale sjíždějí se sem návštěvníci z celé republiky a často i ze zahraničí. Všichni zde chtějí nejenom ochutnat dobrá vína, ale strávit příjemné chvíle v krásném historickém městě s bohatým kulturním doprovodem. Součástí programu jsou koncerty hvězd české i slovenské hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastronomickými specialitami, pochodňová show, průvod královské družiny, spousta krojů, řemeslná tržnice, národopisné soubory, cimbálová muzika i dechová hudba. Po dobu vinobraní také probíhá v hlavním sále zámku veřejná ochutnávka vín z Národní soutěže vín Mikulovské vinařské podoblasti.

Pálavské vinobraní

Mělnické vinobraní (16. – 18. září)

Vinobraní ale není jen doménou Moravy a nemusí se za ním cestovat výhradně tam. I na území Čech se koná několik zajímavých akci. Navštívit kolébku vinařské tradice v Čechách a vychutnat si atmosféru tradičních slavností vína i krásného historického města na soutoku Labe a Vltavy lze také v Mělníku. V průběhu tří víkendových dnů vystoupí na dvou hudebních scénách řada kapel a souborů a k dostání je víno i burčák vyhlášených mělnických vinařů, ale i okolních vinařství z vinařských Čech. Nechybí ani oblíbené gastronomické speciality. Dobová scéna na nádvoří zámku Mělník zase návštěvníky přenese do různých období a stylů. Pro rodiny s dětmi je připravena dětská scéna s bohatým hudebním i divadelním programem a výtvarnými dílnami. Vyvrcholením bohatého sobotního programu je průvod Karla IV., který tradičně zakončí ohňostroj. K vinobraní na Mělníku patří již tradičně také zóna s pouťovými atrakcemi a během slavností jsou otevřeny památky a jiné zajímavosti města.

Měllnické vinobraní

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína