5 tipů na unikátní vinařské stavby

Víno se musí někde vyrobit, skladovat, prodávat a samozřejmě také konzumovat. A stejně tak jako je víno tvůrčí a hravý nápoj, je tvůrčí a hravá i vinařská architektura. Často se tak jedná o opravdové unikáty, kterým stojí za to věnovat pozornost. Zároveň je to také příležitost, jak se seznámit s místním vínem, protože ve většině z nich je možné přímo něco ochutnat. Pokud vyrazíte za dobrým vínem všímejte si nejen přírody ve vinicích.

Gotberg

Aby člověk ocenil krásu a jedinečnost vinařských staveb, nemusí být znalec architektury, stačí mít vztah k vínu a estetické cítění. Pak se v nich okouzlující propojení krásy a funkčnosti ukáže zcela zřetelně. Své kouzlo mají nejen stavby našich předků, ale také moderní stavby odrážející aktuální architektonické trendy a potřeby přírody, okolní krajiny i samotných zákazníků. Výjimkou nejsou ani kombinace, kdy je přestavěná stará stavba, ale jsou v ní zachovány historické prvky. A co byste tedy měli vidět a navštívit?

Moderní vinařská architektura

V posledních desetiletích začali vinaři podle plánů špičkových architektů opět stavět moderní vinařské stavby, které posouvají vnímání vinařství u nás o úroveň výše. Způsoby, jakými architekti nápaditě propojují budovu vinařství s ohledem na její provoz a výrobu vína s krajinou okolních vinohradů jsou samy o sobě atraktivním turistickým cílem. A na výběr jich je opravdu požehnaně. V okolí Znojma se takové stavby vyskytují hned dvě, reprezentativní centrum vinařství Lahofer, a nový vinařský areál Thaya vinařství. U Valtic se nachází zajímavá stavba vinařství Obelisk, v Mikulově vinařství Volařík, poblíž Hustopečí vinařství Sonberk, Gotberg a Starý vrch, u Lednice vinařství ANNOVINO a na Slovácku třeba vinařství Krásná hora. Tím ale výčet pochopitelně nekončí.

Lahofer

Křížové sklepy

Křížové sklepy jsou druhem sklepů, které byly stavěny na půdorysu ve tvaru kříže a byly zvláštní zejména svými rozměry. Dva největší tyto sklepy v republice, které se řadím i k největším v Evropě, se pak nacházejí na jižní Moravě. Jeden na dohled Znojma v Příměticích (z let 1740–1756) a druhý ve Valticích (dokonce z roku 1640). Hlavní chodba toho v Příměticích je 110 metrů dlouhá a bezmála deset metrů široká, rameno kříže pak měří 56 metrů, klenby jsou šest a půl metru vysoké a v kopuli ještě o jeden a půl metru vyšší. Valtický je pak 120 metrů dlouhý a 100 metrů široký s kapacitou přes jeden milion litrů.

Křížový sklep

Opilé sklepy

Zajímavostí, která při návštěvě Velkých Pavlovic budí nejvíce pozornosti, jsou tzv. Opilé sklepy. Tyto trochu atypické stavby s cílem poutat pozornost a možná i malinko dráždit architektonické puritány vznikly zcela záměrně. Postaveny byly v roce 2012 a slouží převážně pro ubytování. Opilé sklepy jsou řada 15 sklepních objektů, které jsou na první pohled poznat hlavně díky hravé barevnosti a netradičním tvarům, které svým vlněním respektují terénní linie přilehlého svahu. Tato uměle vytvořená sklepní ulička se stala vyhledávaným cílem turistů i vycházek místních občanů. Víno se přímo zde sice nevyrábí, ale ve Velkých Pavlovicích je řada sklepů, kde je možné u vína posedět.

Opilé sklepy

Malovaný sklep

Nedaleko Znojma, směrem k rakouským hranicím, se nachází malá vinařská obec Šatov, která skrývá vyložený vinařský unikát. Tím je tzv. malovaný sklep. Tento jedinečný prostor, vyzdobený plastickými malbami lidového umělce Maxmilliana Appeltauera, který na nich pracoval více než 30 let až do své smrti v roce 1972. Nikdy ale jako sklep na výrobu a uskladnění vína nesloužil. Byla zde soukromá vinárna s možností posezení. Na návštěvníky zde ale dýchne spojení vína a lidového umění v unikátním prostředí.

Malovaný sklep

Vinařská stodola

Velmi stylovou stavbou, která těží z tradičního pojetí architektury, je vinařská stodola nebo také 100dola patřící k areálu největšího valtického vinařství. Budova vychází ze stylu tradičního selského stavení, ale není určena k ustájení zvířat, ani zemědělské techniky. V nadzemních prostorách se nachází vinotéka s expozicí vín a restaurovaným kládovým vinným lisem z roku 1803. Podzemní část stodoly pak tvoří sklepní chrám vína s rotundou, který je propojen s historickým křížovým sklepem, stávající budovou vinařství a novými degustačními prostory vinného sklepa. Součástí stavby jsou také vodní prvky, jakými jsou fontány a jezírka s padající vodou.

Stodola

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína