Víno z výšky aneb 5 tipů na rozhledny ve vinicích

Vinařství formuje krajinu, pečuje oni, dává jí život a ten pak pokračuje dál ve sklepích příjemnými chvílemi ve společnosti dobrého vína. A pohled z ptačí perspektivy na místo, kde to celé začíná, dává vnímání vína a práce vinařů další rozměr. V posledních letech vznikla celá řada vyšších i nižších rozhleden mezi vinicemi, odkud jsou vidět nejen vinice, ale i sklepy, vinařské stavby a jiné zajímavosti v okolí. Nabízíme pět tipů, kterými by šlo určitě začít.

Vinice

Všechny vinohrady někomu patří a nenajdeme moc vinařů, které by těšilo, když jim budou davy turistů procházet mezi řádky. Rozhledny jsou tak nejlepší možností, jak se na vinice podívat jako na celek a nedílnou součást zdejší přírody. Díky rozhlednám si také můžete udělat obrázek o velikosti jednotlivých vinohradů a kolik se tedy za každou lahví vína skrývá práce. Většinou jsou pak doplněny informačními tabulemi, kde se návštěvníci dozvědí něco zajímavého nebo poučného, a je k nim uzpůsobený přístup. A na jaké rozhledny tedy určitě vystoupat?

Rozhledna Slunečná

Tato rozhledna se nachází poblíž jedné z nejznámějších vinařských obcí na jižní Moravě, Velkých Pavlovic. Nese krásný název Slunečná a stojí asi kilometr východně od obce mezi vinohrady v nadmořské výšce 225 m. Neobvyklá architektura vytváří optický klam, kdy se zdá, že je rozhledna nakloněná. Z výšky necelých 19 m jsou vidět třeba Velké Bílovice, Hodonín nebo Bořetice. K rozhledně se dá pohodlně dojít z Velkých Pavlovic, nebo se zde zastavit cestou po cyklostezce Modré Hory, ale jde k ní dojet i autem. Vedle rozhledny se nachází malé občerstvení, kde lze ochutnat vína místních vinařů, chvíli posedět a odpočinout si před další cestou a poznáváním krás jižní Moravy.

Pavlovice

Stezka nad vinohrady

Na Břeclavsku najdeme i další zajímavou rozhlednu, která ale nemá podobu běžné rozhledny. Poblíž vinařské obce Kobylí vznikla v roce 2018 unikátní rozhledna Stezka nad vinohrady. Nachází se východně od obce na kopci Kobylí vrch. Inspirovala se podobným typem rozhleden, tzv. stezkami korunami stromů na Šumavě nebo v Krkonoších. Je postavena v nadmořské výšce 334 m. n. m. a je z ní okouzlující výhled do všech světových stran. Vyhlídka má tvar kruhové rampy a díky nakloněné rovině, která nahrazuje schody, je jako jedna z mála rozhleden v republice bezbariérová. Na podlaze je vybavena informačním systémem, který návštěvníkům pomáhá zorientovat se v prostoru a představuje společenské události spojené s obcí a její historické milníky. Při dobré viditelnosti je z ní kromě okolních vinic a vinohradů vidět třeba i impozantní Pálava.

Stezka

Rozhledna Maják

Mezi vinařskými obcemi Zaječí, Přítluky a Rakvice, na Přítlucké hoře, ve výšce 292 m. n. m se tyčí rozhledna Maják. Pokud vyšlápnete 108 schodů, otevře se vám nádherný výhled na Pálavu s nejvyšším vrcholem Děvín, Novomlýnské nádrže, Lednicko-Valtický areál, pásmo Bílých Karpat, i na sousední Rakousko. Rozhledna je 28 m vysoká, má dřevěnou konstrukci a točité kovové schodiště. Podmanivá je pak záplava okolních vinic, ve kterých je příhodně umístěna.

Rozhledna U Křížku

U vinařské obce Drnholec a opět mezi vinicemi, konkrétně ve viniční trati U Křížku, byla v červnu 2012 otevřena nová 11 m vysoká rozhledna s vyhlídkovou plošinou ve výšce 9,9 m. Z rozhledny je směrem na jih vidět lužní les Drnholecký luh, rakouské hrady Falkenstein a Staatz, hraniční kopec Langewarte a obec Wildendürnbach s areálem vinařských sklepů na kopci Galgenberg. Směrem na východ pak leží centrum Drnholce v pozadí s masivem Pálavy a také krásné místo, kde se Dyje vlévá do horní Novomlýnské nádrže.

U křížku
Autor: Vít Madr

Radošov

Na Slovácku, přesněji nedaleko Veselí nad Moravou, se nachází další rozhledna, která je zvláštní svojí podobou. Má tvar poháru na víno, takže mezi vinohrady výborně zapadá a inspiruje k dalšímu programu. Stojí na vrchu Radošov 242 m n. m. a z 15 m vysoko umístěného vyhlídkového ochozu je vidět třeba Dolnomoravský úval nebo část Bílých Karpat. Leží na turistické cyklo stezce, takže se u ní můžete pohodlně zastavit při cestách po Moravě.

Radošov

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína