Fotbalové Mistrovství Evropy vinařů poprvé v České republice

Po dvou odkladech kvůli pandemii covidu se ve dnech 1. až 4. června 2022 v České republice konečně uskuteční Evropský fotbalový šampionát vinařů VINO EURO 2022. Na sedmém ročníku tohoto turnaje se představí týmy z osmi evropských zemí, Českou republiku bude reprezentovat tým FC Vinaři České republiky. Akce probíhá za podpory Jihomoravského kraje.

FC Vinaři

Vedle reprezentace České republiky nastoupí vinaři ještě z Itálie, Maďarska, Německa, Portugalska, Rakouska, Slovinska a Švýcarska. Celkem se můžeme těšit na 18 mezinárodních utkání, kterých se zúčastní přes 300 hráčů a členů realizačního týmu, z toho přes 200 vinařů zastupujících významné vinařské oblasti Evropy. VINO EURO 2022 se uskuteční začátkem června ve Znojmě, Uherském Hradišti a Mikulově.

„Jižní Morava je nejenom u nás, ale už i ve světě symbolizovaná mimo jiné svým kvalitním vínem. Z vinařských oblastí Jihomoravského kraje ale také pochází řada našich fotbalových reprezentantů. Fotbal je nejoblíbenějším sportem u nás a víno zas nejpopulárnějším nápojem, a tak jejich zdánlivě nečekané spojení má svou logiku a pořádání mistrovství právě u nás se nabízí,“ řekl Stanislav Tkadlec, prezident reprezentačního výběru FC vinaři České republiky a organizátor mistrovství a dodal: „cílem této sportovně-společenské události je především další posílení profesních a profesionálních vazeb mezi vinaři jednotlivých států a samozřejmě také prezentace moravských a českých vinařů v novém světle.“

V základních skupinách los svedl dohromady ve skupině A/ týmy Německa, Itálie, Švýcarska a Slovinska, ve skupině B/ týmy Maďarska, České republiky, Rakouska a Portugalska. Vítězové základních skupin se pak utkají v semifinále s týmem na druhém místě protější skupiny. Ostatní týmy budou hrát o umístění. Základní skupiny odehrají týmy ve Znojmě, následně se přesunou do Uherského Hradiště, kde se odehrají zbylé zápasy.

FC Vinaři

Aby to ale nebylo jen o sportu, v Mikulově se 2. června v Mikulově uskuteční také mezinárodní konference – VINO EDUCA, která svádí dohromady odborníky z různých evropských zemí, jak z partnerských vinařských či vinohradnických univerzit, tak experty z řad dalších oborů. Konference bude probíhat ve dvou identických blocích. Čtyři přednášející povedou své přednášky v dopoledním bloku pro studenty a odbornou veřejnost z České republiky. Následně si identické přednášky zopakují v odpoledním bloku, a to pro účastníky VINO EURO a zástupce medií. Celkem tak konferencí projde na 400 hostů. Tematicky se konference zaměřuje na problematiku samoregulace Víno zodpovědně.

VINO EDUCA - mezinárodní konference

„Akce má nejenom sportovní, ale také edukativní rozměr. Reprezentační výběry jsou od roku 2018 členy UENFW (Union of European national football teams of winemamakers). Organizace, která prezentuje nejen myšlenku fotbalu mezi vinaři, ale také jejich vzájemnou výměnu zkušeností, oborové vzdělávání a také prezentuje víno jako součást kultury a společenský fenomén světového významu. Spolupracuje s vybranými evropskými univerzitami, konkrétně s fakultami zaměřujícími se na vinařství a vinohradnictví jak na úrovni pedagogů, tak i studentů. Namátkou jsou to třeba Pisa, Maribor, Geisenheim nebo i Lednice,“ doplnil nefotbalový rozměr tohoto setkávání vinařů z celé Evropy Stanislav Tkadlec.

Na fotbalovém trávníku se historicky poprvé utkaly vinařské reprezentace v roce 2010 v Itálii. O rok později v Maďarsku šlo už oficiálně o první Mistrovství Evropy vinařských fotbalových reprezentací a od roku 2012 byl pro šampionáty nastaven dvouletý cyklus. Česká, resp. moravská reprezentace se poprvé kvalifikovala na VINO EURO v roce 2018 ve Slovinsku, kde při své premiéře získala bronzové medaile a zaujala natolik, že se hostitelem hned následujícího mistrovství v roce 2020 stala Česká republika. To bylo ale nakonec posunuto až na rok 2022.

Více informací naleznete na www.vinoeuro.com/cs / Facebook / Instagram

Soubory ke stažení

TZ - Fotbalové Mistrovství Evropy vinařů poprvé v České republice
docx, 157737

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína