Vinaři pomáhají Ukrajině

Ve středu 16. března odletělo z Letiště Václava Havla v Praze na 250 soutěžních vín (celkem 1000 lahví) z České republiky a Slovenska do New Yorku, kde budou reprezentovat na soutěži THE GREAT AMERICAN INTERNATIONAL WINE COMPETITION. Soutěž se bude konat koncem dubna v prostorách univerzity RIT ve státě New York. Zásilku připravil a s finančním přispěním Vinařského fondu vypravil GastroPress, člen mezinárodní iniciativy Winesupporter.com.

Ukrajina

„Většinu soutěží ve Spojených státech pořádají různé podpůrné nadace a spolky jako benefiční charitativní projekty. Soutěž The GREAT AMERICAN IWC pořádá nezisková organizace The Raise A Glass FoundationTM reg. NY 501(c)(3), která má za cíl pomáhat zlepšovat život dětem i dospělým, kteří to potřebují,“ vysvětluje ambasador soutěže pro Střední Evropu Dr. Luboš Bárta a dodává: „přicházím s výbornou zprávou. S americkou stranou jsme dohodli, že veškerý výtěžek letošního ročníku soutěže GRAMIWC půjde medicínské nadaci Intervol zabývající se nákupem, získáváním a distribucí zdravotnického materiálu. Už nyní připravuje kontejnery se zdravotnickými potřebami, léky, holemi, berlemi a invalidními vozíky na pomoc Ukrajině.“

I když dlouhou cestou přes Ameriku, soutěžní vína pomohou lidem na Ukrajině přežít ruskou válečnou agresi a zotavit se z válečných zranění.

Ukrajina2

„Rochester je novým domovem pro třetí největší ukrajinskou komunitu v USA,“ říká zakladatel nadace Dr. Tim O´Connor a dodává: „říkají si Ukies. Spolupracujeme s nimi již několik let, ale letos je spolupráce z obou stran mimořádně intenzivní. Náš sklad zavalený humanitárními dary je plný dobrovolníků, z nichž opravdu mnozí jsou Ukies. Mnoho krabic INTERVOL je už na cestě na Ukrajinu v prvním kontejneru a naše úsilí pokračuje. Děkujeme vašim vinařům za zaslání jedné benefiční lahve ke každému soutěžnímu vzorku. Vaše vína si za ty dlouhé roky, po které v Americe soutěží, udělala výborné jméno. Všechny získané lahve dáme do dražby na galavečeři a věříme, že vedle výtěžku ze startovného tak získáme další pěknou částku na lékařská zařízení pro Ukrajinu. Bude je potřebovat!“

Vinaři mají nejen skvělá vína, ale i velká srdce. Dokázali to již mnohokrát – při akci Vinaři jdou na dřeň, To si vypijeme, pomocí po povodních či tornádu. A nyní i pomocí Ukrajině.

Více již nyní na jejich stránkách https://www.intervol.org/.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína