Víno jako ideální dárek

Víno jako dárek otevírá obrovskou paletu možností, jak potěšit toho, komu ho chcete věnovat. Základem je samozřejmě jeho tekutá forma nejčastěji v lahvi. Moravští a čeští vinaři vyrábějí vína, která patří ke světové špičce. A pokud láhev dobrého vína věnujete osobě nejbližší, je tu velká šance, že si dárek nakonec vychutnáte spolu, a kromě vína tak budou dárkem i příjemně strávené chvíle.

Dárek Vínoce 2020

Hodnota dárku pak není jen v jeho ceně, ale také v jeho samotném výběru. V tom, jakou jste si dali práci, aby to bylo přesně to ono pro toho konkrétního obdarovaného. Vhodné víno pak lze ideálně vybrat a objednat prostřednictvím e-shopů našich vinařů, kteří jsou schopni ho poslat kamkoliv po republice.

Salon vín

To nejlepší najdete v Salonu vín

Chybu určitě neuděláte, pokud zvolíte vína ze Salonu vín. Salon vín je kromě degustační expozice stovky nejlepších moravských a českých vín na zámku ve Valticích také vrcholem naší největší a nejvyšší soutěže vín. Vína oceněná zlatou nebo stříbrnou medailí Salonu vín ČR patří k tomu nejlepšímu, co ve sklepích moravských a českých vinařů vzniklo. Pokud tedy zvolíte některé z těchto vín, tak máte jistotu, že dárek bude mít vysokou úroveň a zároveň velkou šanci, že obdarovanému uděláte radost. Často se také jedná o vína, která mají vinaři s koncem roku již vyprodané, takže Salon vín je poslední možností jak je koupit, navíc za zajímavé ceny.

Vína lze jednoduše objednat prostřednictvím e-shopu Národního vinařského centra a nechat si je pohodlně doručit až domů. Kromě exkluzivních vín v e-shopu naleznete také různé vinařské potřeby a reklamní předměty s vinařskou tematikou, které jistě potěší nejednoho milovníka vína.

Dárek Vínoce 2020 Salon vín

Další zajímavé tipy na skvělá vína naleznete třeba zde.

A co dalšího s vínem spojeného jako dárek?

Preferujete dárek s trvalejší hodnotou?

Ať už v lahvi nebo jiném balení má víno tekutou formu a dříve nebo později se vypije. Pokud ale dáváte přednost dárkům, které mají trvalejší hmatatelnou hodnotu, tak můžete sáhnout po sommelierských potřebách. Tím určitě uděláte radost každému milovníkovi vína. Nic nepodpoří kulturu pití vína víc, než když k tomu použijete správné vybavení.

A opět máte na výběr z neuvěřitelného množství doplňků různých barev a tvarů, s různými funkcemi a vychytávkami. Naprostým základem a jednou z prvních voleb by pak měla být určitě vývrtka, ideálně tzv. dvoufázová, která pomocí pákového mechanismu umožní snadné otevření lahve s vínem. Hned po vývrtce by měla následovat vhodná sklenice. Ty se liší jak pro bílé, tak pro červené víno, ale také třeba pro sekt. Správná volba pak dojem z vína podtrhne a umocní. Ke sklenicím se pak skvěle hodí různé barevné označovače a rozlišovače, abyste si ve větší společnosti sklenice nepopletli.

Pro náročnější pak můžete zvolit třeba dekantační nádobu na červené víno (tzv. decanter), nálevky, vakuová pumpička pro uchování vína, cooler na jeho chlazení, teploměr, speciální utěrku na leštění sklepnic a mnohé další. Pokud se rozhodnete pro hodnotnější dárek, tak může být zajímavou volbou třeba nějaký stojan na víno nebo dokonce elektronická chladicí skříň, tzv. domácí vinotéka.

Sommelierské potřeby naleznete třeba zde.

Dárek Vínoce 2020 vývrtka

Co takhle zážitek spojený s vínem?

Dárek spojený s vínem ale nemusí mít jen čistě materiální hodnotu. Věnovat se dá také zážitek. Návštěva vinařských obcí, prohlídka sklepů, setkání s vinaři, ochutnávání vína přímo ze sudu nebo procházka po vinohradech se tak jako originální dárek přímo nabízí. Darovat svým blízkým výlet na jižní Moravu, ať už vícedenní nebo kratší, s návštěvou vinařství, degustací, posezením a výkladu o dané lokalitě a zvyklostech může být dárek i pro dárce. Vždyť kde je psáno, že nemůžete vyrazit spolu? K tomu slouží různé vouchery. Ty si buď můžete zakoupit jako oficiální přímo od nějakého poskytovatele, většinou s přesně daným programem anebo si jej klidně vytvořit sami doma jen jako provizorní a poskládat si sami ideální program obdarovanému na míru.

Další formou je pak „vinařské vzdělání“. Existuje mnoho aktivit, které vám umožní rozšířit a prohloubit své znalosti o víně, nebo se o něm prostě jen něco nového dozvědět. Různé vinařské organizace vypisují rozličná školení, sommelierské kurzy, úvody do degustace a jiné poznávací aktivity.

V dnešní moderní době jsou pak populární také online degustace, kdy si objednáte a domů vám přijde vybraná sada vín, ke které je buď video nebo dokonce online stream s výkladem a popisem jako při tradiční ochutnávce třeba ve sklepě.

Tipy na zajímavá vinařství dostupná v nejvetší databázi vinařů.

Dárek Vínoce 2020 kurz

Vinná hra NAVŠTIVTE VINAŘSTVÍ Moravy a Čech

Zábavná stolní desková hra o putování po známých i méně známých vinařstvích Moravy a Čech. Zjistíte, kde přesně jaké vinařství leží, a také se o nich dozvíte spousty zajímavých informací, díky nimž budete mít chuť je navštívit i osobně.

Představte si, že jste se s přáteli vsadili, že každý sólo objedete na kole dohodnutý počet náhodně vybraných vinařství. Kdo je navštíví nejdřív, vyhraje. Soupeři vám ale do cesty kladou na červená pole ZÁTARASY a díky KARTÁM ŠANCE vás posílají i tam, kam sami nechcete. KARTY ŠANCE získáte na modrých polích, a protože tyto karty pomáhají nebo škodí, je rozhodnutí zůstat stát na modrém poli vždy riziko. Jenomže pouze díky těmto kartám můžete sobě pomoci a ostatním uškodit, čímž se hra stává akční a ještě zábavnější. Hra je pro 2-6 hráčů.

Koupíte: E-shop Národní vinařské centrum

Hra cestování

Vůně vína

www.vunevina.cz

Pokud se zajímáte o víno i z hlediska teorie a chcete si rozšířit hlavně své senzorické schopnosti, tak je pro vás zajímavým dárkem kazeta s Vůněmi vína. Jedná se o exkluzivní učebnici vinných vůní, která obsahuje lahvičky s vůněmi a kartičky s jejich popisem. Slouží k trénování čichu a paměti. Pomůže vám pojmenovat co cítíte a tím i lépe ocenit víno.

Dárek Vínoce 2020 vůně

Víno ve sklence a na talíři

V neposlední řadě pak můžete zvolit dárek, který spojí víno s jinou aktivitou. Jaká lepší by to pak měla být než vaření. Jídlo a víno k sobě neodmyslitelně patří už od nepaměti. Skvělým tipem na dárek je tedy vinná kuchařka – Víno ve sklence a na talíři. Tato unikátní kuchařka obsahuje na 240 stranách 76 receptů na pokrmy s vínem a k vínu na každodenní vaření, rodinné sešlosti, romantickou večeři, party pro přátele i snídani do postele. K jednotlivým receptům doporučuje ideální víno Tomáš Brůha, jeden z nejlepších someliérů u nás, takže si i doma můžete připravit zážitek jako v luxusní restauraci.

Vinná kuchařka

Dárek Vínoce 2020 kuchařka

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína