Nejkrásnější svátky v roce se sklenkou moravských vín

Vánoce jsou nejen svátky klidu a rodinné pohody, ale také dobrého jídla a kvalitního vína. Na sváteční tabuli by určitě nemělo chybět kvalitní moravské nebo české víno či sekt.  Ke každému pokrmu se hodí jiné víno. Jak ho ale správně vybrat a vykouzlit tak perfektní menu s vhodným vínem? My vám dilema při výběru vína usnadníme.

Dárek Vánoce 2020

Významný okamžik, kdy se rodina a nejbližší sejdou u štědrovečerního stolu, je potřeba oslavit přípitkem.

O snoubení jídla a s vínem jsme toho už hodně slyšeli. Téměř každý si pamatuje. že ke světlému masu se hodí bílé víno a k tmavému červené. Ale co dál?  Od Vánoc až do oslav nového roku se na našich stolech objeví nespočet pokrmů a laskomin, a k tomu si s univerzální poučkou nevystačíme. Samozřejmě také záleží na tom, co vám chutná. Správně zvolené víno ale dokáže skvěle doprovodit štědrovečerní večeři.

Šumivé víno k přípitku i k polévce

Významný okamžik, kdy se rodina a nejbližší sejdou u štědrovečerního stolu, je potřeba oslavit přípitkem. Aperitiv připomene významnost chvíle a příjemně povzbudí chuť k jídlu. K tomuto účelu se skvělé hodí šumivá vína, resp. sekty. Jestli chcete dát na radu zkušeného someliéra, zvolte sekt suchý (láhev s označením extra brut nebo brut). Pro milovníky sladšího doporučujeme zvolit demi sec.

Slavnostní menu začíná zpravidla rybí polévkou, a k ní se skvěle hodí také suchý sekt. Pokud si ale opravdu budete chtít pochutnat, skvělým řešením je Neuburské nebo Rulandské bílé s přívlastkem kabinetní víno nebo pozdní sběr. Jestliže se na vaši sváteční tabuli objevuje zeleninová polévka, pak sáhněte po ryze české odrůdě Aurelius, která je velmi příjemně pitelná a ladí s jemným zeleninovým základem. Další vhodnou možností k zeleninové polévce je pak Müller Thurgau,

Polévka Vánoce 2020

Aby kapr nebyl na suchu

Většinou se jako hlavní chod štědrovečerní večeře servíruje smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem. Obě varianty jsou výrazné, a právě proto by i samotné víno mělo být výraznější, tak aby se s jídlem skvěle doplňovalo. K těmto pokrmům jsou vhodná bílá vína s tóny tropických a citrusových plodů s vyšším obsahem alkoholu. Takovou chuť můžete nalézt například u odrůdy Chardonnay.

Chybu neuděláte ale ani s Rulandským bílým nebo Ryzlinkem vlašským i rýnským.

Chybu neuděláte ale ani s Rulandským bílým nebo Ryzlinkem vlašským i rýnským. Ke kapru na černo se skvěle hodí odrůda bílého vína Malverina, která není sice obvyklá, ale nadchne vás svou chutí a typickým skořicovým buketem. Kromě kapra se často na vánoční tabuli vyskytují i jiné sladkovodní ryby, ke kterým se skvěle hodí bílá vína. Výjimkou nejsou ani ryby mořské, které si vychutnáte s růžovým vínem. S výraznějším lososem či tuňákem kombinujte růžové Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.

Přípitek Vánoce 2020

Okouzlete návštěvu domácím cukrovím a skvělým vínem

Většinou bývá napečeno několik druhů vánočního cukroví, a je velmi těžké je skloubit s nějakým univerzálním vínem. Ale obecně lze využít pravidla „ke sladkému sladké“, tedy zejména výběr z bobulí, ledové či slámové víno. Z odrůd pak k ořechovému cukroví zvolte muškátový Irsai Oliver, ke kokosovému přívlastkový Aurelius nebo bílé barikové víno odrůdy Chardonnay a ke kandovanému ovoci např. slámové víno odrůdy Hibernal či Sauvignon.

Pokud budete mít včelí úly nebo cukroví, které obsahu je kávu či čokoládu, tak k němu je vhodné sladké červené likérové víno.

K cukroví lineckému nebo obecně k světlému cukroví se hodí spíše bílé polosladké či sladké víno, odrůdy Ryzlink vlašský, Chardonnay nebo Rulandské šedé. Pokud si dáte zázvorky je dobré zvolit sladší Tramín červený nebo Pálavu. Pokud budete mít včelí úly nebo cukroví, které obsahu je kávu či čokoládu, tak k němu je vhodné sladké červené likérové víno.

A co k jiným svátečním pokrmům?

Houbový kuba, tak jako pečená kachna či husa se zelím k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, a tak nesmíme zapomenout ani na ně. K prvnímu z pokrmů je potřeba zvolit plné bílé kořenité víno, například Veltlínské zelené. K pečené kachně nebo huse se skvěle hodí hutné červené víno. Chybu neuděláme, budeme-li vybírat z odrůd Merlot nebo Frankovka, které se k této tradiční delikatese skvěle hodí. Další pochutinou, která často během Vánoc nesmí chybět jsou různé obložené mísy, jednohubky a samozřejmě chlebíčky.

Mezi klasiku se pak určitě řadí chlebíček s bramborovým salátem, šunkou a vajíčkem, dále pak s uherákem, a nakonec s humrovou pomazánkou. K pokrmům s vajíčkem se hodí suché sekty, s humrovou pomazánkou zase jemné barikové Chardonnay nebo Rulandské bílé. Jednohubky s rybí pomazánkou báječně podtrhne suchý sekt, středně plné suché růžové víno např. z odrůdy Zweigeltrebe nebo Merlotu. Chlebíčky s bramborovým salátem zase suché bílé víno s výraznější krémovostí např. Rulandské bílé, česnekové pak zase šumivé suché růžové víno.

Ať už se ale rozhodnete pro cokoliv, pokud k tomu zvolíte víno, tak platí základní pravidlo. Měli byste zvolit takové víno, které máte rádi a musí vám to dohromady chutnat, jinak je celé párování zbytečné. Pokud se ale budete držet těchto doporučení, tak máte velkou šanci, že naleznete nový rozměr chuti nejenom vína, ale i pokrmu k tomu zvolenému a zpříjemníte si tak nejenom vánoční pokrmy, ale celé svátky.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína