Pečená kachna plněná vínem

Ikona české kuchyně v úpravě pro 21. století. Naplňte ji vinnými hrozny, které pečením zesládne a z kachny vytáhne přebytečný tuk. S výrazným masem s křupavou kůrkou a pikantním zelím vytvoří žádaný chuťový kontrast. Modré hrozny příjemně dosladí i červené zelí. Obligátní knedlíky vyměňte za brambory a upečte je v kachním sádle dokřupava. Také možno použít s husou.

Kachna

Ingredience

4 porce

příprava 2 hodiny

Kachna

  • 1 kachna (1,5 kg)
  • 3 lžíce másla
  • 500 g vinných hroznů (bílé i modré)
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 menší hrst dobromyslu
  • 1 menší hrst mateřídoušky
  • lžíce kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory

  • 600 g brambor (varný typ B)
  • ½ lžičky kuliček černého pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • snítky tymiánu

Bílé zelí

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • špetka kmínu
  • 100 ml suchého bílého vína

Červené zelí

  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1 červená cibule
  • 1 svitek skořice
  • 2 hřebíčky
  • 100 g modrých vinných hroznů
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 1 lžíce medu podle chuti

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte vinnými hrozny a bylinkami. Zašijte nebo spíchněte otvor párátkem a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava.
  2. Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.
  3. Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření a jakmile se vyvaří šťáva, přilejte víno, přiklopte a poduste zelí doměkka. Podle potřeby podlijte zlehka vodou. Osolte a opepřete.
  4. Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovita, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty. Větší hrozny vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem.

Vhodné víno

Mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké.

Zdroj: Víno ve sklence a na talíři – vinná kuchařka od Kristiny Šemberové

Kuchařka: www.vinnakucharka.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína