Pečená kachna plněná vínem

Ikonu české kuchyně v úpravě pro 21. století. Naplňte ji hroznovým vínem, které pečením zesládne až z kachny vytáhne přebytečný tuk. S výrazným masem s křupavou kůrkou a pikantním zelím vytvoří žádaný chuťový kontrast. Modré hrozny příjemně dosladí i červené zelí. Obligátní knedlíky vyměňte za brambory a upečte je v kachním sádle dokřupava.

Kachna

Ingredience

4 porce

příprava 2 hodiny

Kachna

1 kachna (1,5 kg)

1 lžíce másla

500 g hroznového vina (bílého i modrého)

2 snítky tymiánu

1 menší hrst dobromysli

1 menší hrst mateřídoušky

2 lžíce kmínu

Sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory

600 g brambor (varný typ B)

½ lžičky kuliček černého pepře

1/2 lžičky kmínu

2 snítky tymiánu

Bílé zelí

½ hlávky bílého zelí

1 cibule

2 stroužky česneku

1 bobkový list

špetka kmínu

100 ml suchého bílého vína

Červené zelí

1/2 hlávky červeného zelí

1 červená cibule

1 svitek skořice

2 hřebíčky

100 g modrého hroznového vína

100 ml suchého červeného vina

1 lžíce medu podle chuti

Postup

1) Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte vínem a bylinkami, Zašijte nebo spíchněte otvor párátkem a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180°C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava.

2) Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.

3) Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření a jakmile se vyvaří šťáva, vlijte víno, přiklopte a poduste zel doměkka, Podle potřeby podlijte zlehka vodou. Osolte a opepřete.

4) Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovita, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty. Větší kuličky vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem.

Vhodné víno

Mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké.

Kuchařka: www.vinnakucharka.cz

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína