V první části Masterclass probereme výrobní proces a jeho stěžejní rozhodovací místa a také ochutnáme vína v několika stadiích výrobního procesu. V druhé části se budeme věnovat degustaci různých kvalitativních úrovní šumivých vín a diskutovat přitom, jak dosáhnout při výrobě těch nejlepších výsledků pro konkrétní víno. Přednáška bude velmi praktická a je určená především pro vinaře.
Přednáška bude plná praktických rad a informací, ale budeme se soustředit i na porovnání zahraničních a našich vín. Honza představí i aktuální trendy v rakouském vinařství a vyjádří se i ke kvalitativní pyramidě šumivých vín Rakouska. Vína si každý z účastníků nejprve ohodnotí sám a poté je společně zhodnotíme s Honzou, s důrazem na technologii výroby a cenové zařazení na trhu.
Cílem bude jako vždy posoudit naše vína v kontextu zahraničních vín - cenově, senzoricky i filozoficky, a zjistit, jaký je jejich potenciál nejen pro export, ale především jak jsou konkurenceschopné vůči dovozovým vínům stejné kvality z podobných regionů z pohledu ceny i senzoriky. Nedůležitější ale tentokrát bude předání praktických zkušeností z výroby.
Program:
- Vysvětlení jednotlivých kroků výroby
- Degustace vín dle různých stadií výroby
- Kvalitativní a výrobní pohled na různé typy šumivých vín
- Degustace minimálně 15 vzorků zahraničních i tuzemských šumivých vín
Cílová skupina: vinaři a odborná vinařská veřejnost
Masterclass se uskuteční pouze při naplnění kapacity alespoň 30 osob.
Projekt se koná s podporou Vinařského fondu, BS Vinařské potřeby a za přispění Národního vinařského centra.
Vinařské novinky do schránky