V rámci teoretické výuky budou probrána následující témata: Složení a zrání hroznů Vybavení vinařského provozu Doprava a zpracování hroznů Předfermentační úpravy Biochemie alkoholové fermentace Malolaktická fermentace Oxid siřičitý Školení, zrání a finalizace vín Výroba bílého a růžového vína Metody výroby červených vín Technologie speciálních vín (šumivá a fortifikovaná vína) Výuka prvního dne zahrnuje také ochutnávku vín typických pro dané technologie. Druhý den v rámci exkurze navštívíme tři vinařské provozy včetně provozu na Ústavu vinohradnictví a vinařství MENDELU. Zde si prakticky ukážeme výrobu vína od zpracování hroznů, školení vína až po finalizaci - tedy lahvování vín. V každém vinařství také ochutnáme 6 – 8 vzorků vín. Jedno z vinařství bude typickým zástupcem větších vinařských podniků s produkcí nad 200 000 lahví ročně a druhé z vinařství bude typ malého rodinného vinařství s produkcí do 20 000 lahví ročně.
Vinařské novinky do schránky