Po dvouleté covidové pauze se na hradě Veveří u brněnské přehrady opět konají Slavnosti moravského uzeného a vína. Návštěvníci ochutnají výrobky osmi malých uzenářských firem a zvolí jako uzenářského krále roku toho, který je osloví nejvíce. Bude to pět Radek Ráček? Ovarovou polévku zdarma ke každé vstupence a další zabíjačkové pochoutky nabídne firma Maso Klouda, která je partnerem letošního ročníku. V prostorném vinařském stanu najde zázemí na 15 rodinných vinařství, atmosféru zde naladí cimbálová kapela. Nebude chybět snoubení vybraných vín se skvělými uzenářskými specialitami od medailisty posledního ročníku Pavla Tlapáka z Divokých farem.
Martin Klouda ukáže, jak nejlépe zpracovat maso, které v sobotu upraví Lukáš Nečas, šéfkuchař z bývalé skvělé brněnské restaurace Simplé. V neděli jej vystřídá na pódiu jiná brněnská veličina - šéfkuchař Michal Göth, který dnes působí v restauraci Miura.
Kdo má rád pivo, zamíří do pivovaru Genius noci z Lomnice u Tišnova. A budou i silnější nápoje, třeba z Hustopečské mandlárny nebo Jelínkovy ovocné destiláty. Výbornou kávu nabídne nová malá rodinná pražírna z Nedvědice.
Jisté je, že hladem nikdo na Veveří nezůstane. To zaručuje nové bistro Winston, které na hradě Veveří působí od jara 2022. Připraví tradiční uzené se švestkovou omáčkou, alsaský choucroute nebo zauzené zeleninové koule.
A zábava? Jedlická soutěž, koutek "udělej si vlastní klobásu", pečení buřtů nad ohněm, fotokoutek, děti vaří pro rodiče, divadélko, zvířátka, kejlklíři a další atrakce pro děti. Na Veveří bude po dvou letech opět živo.
Vinařské novinky do schránky