Ledové víno

Ledová vína jsou jakostní vína s přívlastkem, která se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě nejvýše –7 °C. Získaný mošt musí mít cukernatost alespoň 27 °NM (°NM – stupeň normalizovaného moštoměru. 1 °NM odpovídá 1 kg přírodního cukru v 1 hl hroznového moštu), kterou stejně jako u ostatních přívlastkových vínech ověřuje SZIP (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Hrozny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstává část vody nevylisována v hroznech ve formě ledových krystalů a při lisování se získá koncentrovaný mošt.

Bývají velmi extraktivní a sladká. Protože se dají vyrobit jen v některých ročnících, kdy jsou vhodné podmínky, jsou vzácná a poměrně drahá. Obvykle se prodávají v malých objemech (nejčastěji 0,2 l), a to nejen kvůli vyšší ceně, ale i pro jejich speciální využití při slavnostních příležitostech a jako dezertní vína, kterých stačí rozlévat jen malé množství.

Více

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína